Saç Ekimi

Saç Ekimi

Saç Ekimi

FUE tekniği günümüzde en fazla kullanılan saç ekim yöntemidir. Son derece kolay ve konforlu bir uygulamayla yapıldığından, iz bırakmadığından dolayı herkes tarafından tercih edilen bir yöntemdir. Saçların alınacağı donör sahadan saç köklerinin tek tek alınmasıyla başlayan uygulama, bu saç köklerinin saçsız ya da saçların seyrelmiş olduğu alana ekilmesiyle tamamlanır. Bu işlemler yapılmadan önce hastalara anestezi uygulaması yapıldığından, herhangi bir acı duyma gibi bir sorun yaşanmaz. Uygulama bölgesel yani lokal anestezi olarak yapıldığından, ağrı ya da acı duyulması mümkün değildir. Çok nadir bazı kişilerde anestezinin etkisi geçtiğinde, hafif sızlama şeklinde ağrı duyulabilir. Bunlarda basit ağrı kesici ilaçlarla giderilebilir.

Saç ekimi cerrahi bir müdahale olarak kabul edildiğinden, hastanede ameliyat ortamında gerçekleştirilmektedir. Hastalara uygulanan lokal anestezi sonrasında, seans boyunca sohbet etme, gazete okuma gibi eylemler rahatlıkla yapılabilir. FUT yöntemiyle yapılan saç ekiminde saçlı alandan doku parçası çıkarılıp, ardından dikiş yapıldığından anestezi yapılmasına rağmen, özellikle iyileşme döneminde ağrılar olmaktaydı. Ancak FUE tekniği bu sorunun ortadan kaldırılmasına neden olmuştur. Hastalar bu konuda endişe duymamalıdır. Sadece lokal anestezi yapılıncaya kadar iğnenin acısını hissedecekler. Daha sonra yapılacakları hissetmeyecekleri gibi saç ekimi tamamlandıktan sonra, yeniden doğal görünümlü saçlarına kavuştuklarında her şeyi unutacaklar.

FUE tekniğiyle saç ekimi nasıl yapılır?

FUE tekniği ile saç ekimi yapılacağında, hastaların saçları 1 mm den daha kısa olacak şekilde tıraş edilecektir. Tıraş öncesinde hastanın farklı açılardan fotoğraflarının çekimi, saç köklerinin alınacağı donör sahanın belirlenmesi ve saç ekimi yapılacak alanın değerlendirilmesi yapılır. Bunlar tamamlandıktan sonra saçların tıraş edilmesi aşamasına geçilir. Saç köklerinin alınacağı donör saha belirlenerek, bu alana lokal anestezi uygulanır. Yani hastanın acı ya da ağrı duymaması için bu alan uyuşturulur. Hastaların konforu ve rahatı için her şey düşünülmektedir. Saçların alınacağı alanda bu teknik sırasında herhangi bir kesi yapılmadığından, işlemden sonra bile acı duyulmaz. Hastalar konforlu şekilde iyileşme dönemini atlatırlar. Hissettikleri sadece uyuşturma için yapılan iğnenin hafif sızısıdır.

Saç köklerinin toplanması

FUE tekniğinde FUT tekniğinde olduğu gibi donör sahada kesi yapılıp, doku parçası çıkarılmadığı için, uyuşturulan bölgeden saç kökleri mikro motor denilen cihazlara takılı ince punchlar ile tek tek çıkarılır. Bu punchlar sadece 0,7-0,8 mm kalınlığındadır. Bu kadar ince oldukları için, donör sahada travmaya bile neden olmazlar. Sadece saç köklerinin alındığı alanda, nokta gibi beyaz benekler oluşur. Bunlar daha sonra görünmeyecek kadar kaybolur. Zaten çevredeki saçların uzamasıyla hastanın kendisi bile bunları fark edemez. Saça köklerinin toplanması hastanın ihtiyacına göre yani saçsız alanda ekimi yapılacak saç tellerinin miktarına göre yaklaşık 3 saat kadar sürer. Bu uygulama uzmanlar tarafından özenle yapılır. Donör sahada olan saçlar seyreltilmeden, belirlenmiş aralıklarla alınır. Toplanan saç kökleri +4 ile +19 derecelik ısısı olan özel bir solüsyonun içinde saç ekimi yapılıncaya kadar bekletilir.

Kanalların açılması

Saç köklerinin toplanma işlemi tamamlandıktan sonra, saç ekimi yapılacak saçsız alanda bunların ekileceği kanalların açılma işlemine geçilir. Yine hastaların herhangi bir acı çekmemesi için bu bölgeye lokal anestezi uygulanır. Burada hastaların duyacağı sadece uyuşturma için yapılan iğnenin sızısıdır. Uyuşturma sonrasında, saç köklerinin yerleştirilmesi için uygun derinlikte ve uygun kalınlıkta olan kanallar açılmaya başlanır. Bu kanalların açısı da oldukça önemlidir. Saç ekiminden sonra doğal bir görünüm elde edilmesine katkı sağlayacak olan çalışma, saç ekiminde uzman doktor ve ekibi tarafından yapılmalıdır. Saç ekiminde belki de en önemli aşama budur. Kanalların açılması sırasında, saç köklerinin yönleri bile doğru belirlenmelidir. Kanalların açısı, yönü doğru hesaplanmalıdır.

Saç köklerinin ekilmesi

Saç köklerinin yerleştirileceği kanalların açılması tamamlandıktan sonra, buraya saç köklerinin yerleştirilmesine başlanır. Bu aşamada yaklaşık olarak ekilecek saç kökü miktarına göre 3 saat kadar devam eder. Saç kökleri kanallara düzgün ve özenli yerleştirilmelidir. Kökler kesinlikle açıkta kalmamalıdır. Açıkta kalan saç kökleri dış etkenlerden dolayı, saç ekimi sonrasında kaybedilebilir. Bu da saç ekiminde arzu edilen başarıyı sağlamaz.

FUE yöntemiyle yapılan saç ekiminin tamamlanması

FUE yöntemiyle yapılan saç ekiminde lokal anestezi oluşabilecek acıyı ve ağrıyı engeller. Aynı zamanda hastaların bilinci açık olduğundan, saç ekimi sırasında dinlenme, yemek yeme gibi ihtiyaçların yerine getirilmesi için kısa molalar verilebilir. Hastalar doktoruyla istediği gibi sohbet edebilir, yapılan işlemleri kendisi bile izleyebilir. Yapılacak tüm işlemler tamamlandıktan sonra, saç köklerinin toplandığı bölge ertesi gün çıkarılmak üzere bandajlanarak kapatılır.

Saç ekimi sonrası

Saç ekimi tamamlandıktan sonra, hastalarda oluşabilen hafif ağrılar için ağrı kesici ilaç, enfeksiyon riskini önlemek için antibiyotik tedavisi uygulanır.

Ekilen saç kökleri 7 gün içinde, ekildiği yerde sağlam bir duruma gelir. Bu nedenle saçların yıkanması sırasında çok temkinli olunması gerekir. Çünkü kabuklanmaların temizlenmesi ve iyileşme sürecinin kısalması için, saçlar her gün yıkanacaktır. Yıkama sırasında sadece avuç içi ve parmaklar kullanılmalıdır. Kesinlikle tırnaklar yıkamada etkili olmamalıdır. Ayrıca saç ekimi yapılan alan her türlü travmaya karşı korunmalıdır.

Yaklaşık 10 gün içinde saç ekimi nedeniyle oluşan kabuklanmalar temizlenmiş olur. Ekilen saç kökleri 2-3 hafta uzadıktan sonra, kırılarak dökülmeye başlar. Bu aşamada kökler yerinde sağlam bir şekilde kalır. Saç kökleri dinlendikten sonra, yeniden uzamaya başlar.

Ön tarafa ekilen saçlar yaklaşık 6-8 ayda, tepe bölümüne ekilen saçlar yaklaşık olarak 8-12 ay içinde yeterince uzayarak, doğal haline gelmiş olur.

Saç ekimi kararı alırken

Saç ekimi yaptırmaya karar verecek olan kişiler, öncelikle bu işlem sırasında ağrı ya da acı duyacaklarını düşünebilirler. Bu operasyonun yaptırılma amacı temelde dış görünümün düzeltilmesi, kaybedilen saçların geriye kazanılması gibi estetik beklentilerdir. Saç ekimi her ne kadar cilde uygulanan cerrahi bir işlem olmasına rağmen, yeni geliştirilen teknikler sayesinde acı duymadan, ağrıya neden olmadan yapılabiliyor. FUE yöntemi bu yüzden saç ekiminde yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Çünkü ağrıya sebep olacak herhangi bir kesi yapılmaz, kesi olmadığı için dikiş yapmaya da gerek kalmaz. Bu nedenle saç ekimi sırasında FUT yönteminde de anestezi kullanılsa bile, iyileşme döneminde ağrı olması çok normaldir. FUE yönteminde böyle bir sorun yaşanmadığından, iyileşme döneminde acı duymadan saçlarınıza kavuşmanın sevincini yaşayabilirsiniz. Bu nedenle saç ekimi kararı alırken, hangi yöntemi tercih edeceğinize doğru kararı vermeniz gerekir. Hem rahat, hem konforlu bir şekilde saç ekimi tamamlanarak, saçlarınıza kavuşabilirsiniz.

FUE yöntemi sayesinde hızlı iyileşme

FUE yöntemiyle yapılan saç ekiminin çok sayıda avantajı bulunmaktadır. Bunlardan birisi de, çok hızlı iyileşme göstermesidir. Saç köklerinin alındığı donör sahada mikro motor kullanıldığından, bu bölgede daha hızlı iyileşme gözlenir. Hem mikro motor kullanıldığında, daha kısa sürede daha fazla sayıda saç kökü alınabilir. Yapılan tek seansta yaklaşık dört binle sekiz bin arasında saç teli ekimi yapılabilir. Bu kökler te tek alındığından, donör sahada hem dikiş olmasına gerek kalmaz, hem de ağrı ve acı hissedilmez. Saç kökleri buradan mikro greft şeklinde alındığından, ekim yapılan alanda çok hızlı iyileşme gözlenir. Genellikle hastalar uygulamadan sonraki gün sosyal yaşamına ve iş yaşamına geri dönebilir.

Saç ekiminde başarının elde edilmesi için gerekli kriterler

Saç ekiminin başarısından bahsedebilmek için, sonuçlarının doğal bir görünümde olması gerekir. Saç ekimi sırasında kullanılacak saç hücrelerinin yeterince sağlıklı olması, saçsız alanda ihtiyaç duyulan saçları karşılayacak kadar sık saçların olması, saç tellerinin kalınlığının yeterli olması, saç ekiminin yapılacağı alanda nakil edilen hücrelerin beslenmesinin yeterli olması, saç ekimi yapılan alanın büyüklüğü uygun olmalıdır. Bunun yanında saç ekimini yapacak doktorun deneyimi ve saç ekim merkezinin tüm koşullarının uygun olması gerekir.

Saç nakli için hangi alandan saç kökü alınır?

Saç naklinde kullanılacak saç köklerinin alınacağı bölgelerde, genetik etkenler